Terug

Imkerij kabokkel in Amsterdam West
Imkerij kabokkel is begonnen in het Sarphatipark en de achtertuin. Een andere plek waar kabokkel bijen heeft gehad is de geitenboerderij in het Amsterdamse bos. Deze plekken zijn overgegaan naar andere imkers. Momenteel (voorjaar 2016) staan de bijen van kabokkel in de Jan Evertsenstraat, boven cafe Radijs, op het Bijeneiland in het Erasmuspark en op het hoofdkwartier van de imker, Midwest in de Cabralstraat.
De imkerij is kleinschalig, tussen de 7 en 15 volken. De honingproductie idem dito en sterk afhankelijk van de ontwikkeling van het weer. Zoals bij het overgrote deel van de imkers betreft het een hobby, die zichzelf bedruipt als je niet teveel naar de bestede tijd kijkt. Motivaties voor de imker zijn:
-Het fascinerende bijenleven
-Samenhang met de begroeide omgeving en weer.

Imkerwijze
De bijen bouwen hun eigen raten. Deels op aangeleverde wasplaten, deels eigen bouw. Als imker in de bewoonde omgeving is het onvermijdelijk aan zwermbeheersing te doen. Dat gebeurt door volken in de zwermtijd te delen, bij voorkeur als er 'zwermstemming' in het volk is en de tijd daarvoor rijp is. Het deel van het volk dat de moer (koningin) ontnomen is, produceert zelf weer een nieuwe moer.
De honing wordt, weersafhankelijk, aan het einde van het voorjaar geoogst en in juli/augustus. De honing wordt in een honingslinger uit de raten geslingerd, bij kamertemperatuur. De honing wordt niet verhit zodat de fermenten in stand blijven. In Europa is het bij wet verboden honing te filteren. Het loopt slechts door een zeef om te grote stukjes was er uit te zeven. Kleinere delen was worden, nadat de honing enige dagen heeft stilgestaan, afgeschuimd. Er wordt niets toegevoegd of onttrokken aan de honing. Honing is dus een ruw product. Of rauw, zoals sommigen zich afvragen. De honing wordt opgeslagen in emmers en getapt in potjes. Die kunt u bij onderstaande adressen aanschaffen. Voor de fijnproever heeft kabokkel soms raathoning. Deze wordt alleen gewonnen in door de bijen 100% zelf gebouwde raten.
In grote delen van Europa worden honingbijen geplaagd door de varroa-mijt. Deze verzwakt bijenvolken, soms zozeer dat ze erg kwetsbaar worden voor virussen en het soms niet overleven. Kabokkel is terughoudend met de bestrijding ervan. Er worden alleen organische zuren gebruikt op momenten dat er geen honingvoorraad aanwezig is voor consumptie. De organische zuren zijn toegelaten in de ecologische teelt. Een andere methode die gebruikt wordt is het deels afvoeren van 'darrenbroed'. Hierin planten varroamijten zich extra voort. Ook hierin is kabokkel terughoudend in verband met de rol van darren in de bijenvolken. Ze worden alleen deels verwijderd in de tijd dat de mezen jongen hebben. De mezen pikken de raten dan leeg. Stadshoning mag nooit ecologisch genoemd worden. Vreemd genoeg mag van ver aangevoerde honing dat soms wel, alhoewel er meer voedselkilometers gemaakt zijn en het effect op mens en milieu beduidend groter is.
Honing kristalliseert. De snelheid is afhankelijk van de verhouding van de verschillende suikers in de honing. Die verhouding is weer afhankelijk van welke bloemen de bijen hebben bezocht. Verder zijn bewaartemperatuur en aanwezige kristallisatiekernen van invloed op de snelheid van kristalliseren. Het is een natuurlijk proces en valt om te keren door het een tijd handwarm te verwarmen. Volgens de voorschriften moet er een uiterste houdbaarheidsdatum opgenomen worden. Deze ligt bij een bepaald vochtpercentage op 2 jaar van het moment van winning. Als honing afgesloten bewaard wordt -en zo dus geen extra vocht aantrekt- is een langere bewaartijd goed mogelijk.

Honing van Kabokkel is te koop bij de volgende adressen (winter 2015/2016):

Moestuinwinkel Landlust Jasper Leijnsestraat 21. Kijk op de site voor de openingstijden.
Cafe Radijs Jan Evertsenstraat 41/hoek admiralengracht. De baarsjesbijen staan hier op het dak.
Avondwinkel Sterk De Clerqstraat 1. Ook andere honingsoorten van andere imkerij.
Cafe de Punt In de pijp, 2e j v Campenstraat 150. Al verkoopadres sinds kabokkel begon met bijen in het Sarphatipark.
Terrasmus Erasmuspark, uiteraard de honing van het bijeneiland. Gesloten in de winter, 1 maart 2016 weer open.

Bij uitzondering is er in de zomer van 2015 bladhoning binnengekomen. Naar verluid is dat in Amsterdam-West eens in de tien jaar het geval. De bladhoning is donkerder, en en anders van smaak.

Honing van kabokkel is niet verhit en wordt bij kamertemperatuur geslingerd. Honing in de EU mag niet gefilterd zijn. De honing is dus rauw, onbewerkt.

Mogelijkheden om honing van andere imkers te kopen, zie Amsterdamse Honing



Terug